Ha vendégként vagy hivatalos egy rokonod vagy barátod nagy napjára, akkor elképesztően szerencsés vagy, hiszen tanúja lehetsz annak, amikor két ember, akik nagyon szeretik egymást, összeköti az életét. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan jelensz meg egy ilyen eseményen. Lássuk, mi mindenre érdemes odafigyelni az öltözködésben! Mindig tartsd szem előtt, hogy az esküvőn rengeteg fotó és videó is fog készülni, és fontos, hogy ezeken te is megfelelően jelenj meg, hiszen az ifjú pár évek, évtizedek múltán is vissza fogja őket nézni!

Hogyan illik megjelenni egy esküvőn a férfiaknak?

Az outfit megtervezése vendégként is igényel némi előkészületet és figyelmet, hiszen fontos, hogy az öltözéked megfelelően tükrözze az esemény ünnepélyességét és ezzel együtt tiszteletben tartsa az ifjú pár kívánságait. Az alábbi irányelvek segíthetnek abban, hogy helyesen válaszd ki az öltözékedet. 

Először is, ha a meghívó tartalmaz dress code-ot, mindenképpen követni kell azt. 

  • Ha a meghívóban „fekete nyakkendő” (Black Tie) van megadva, akkor a szmoking viselete kötelező. A szmokinghoz fekete csokornyakkendő, fehér ing és fekete lakkcipő illik. 
  • Ha a dress code „fekete nyakkendő választható” (Black Tie Optional) vagy „formális”, akkor egy sötét öltöny, fehér ing és nyakkendő is megfelelő lehet. 
  • Ha a meghívóban „koktél” (Cocktail Attire) szerepel, akkor egy sötét öltöny és nyakkendő ajánlott. 
  • Az üzleti elegáns (Business Casual) öltözék általában egy sportzakó, elegáns nadrág és ing kombinációját jelenti, amelyhez nem feltétlenül szükséges nyakkendő. 

Ha a meghívó nem tartalmaz dress code-ot, érdemes figyelembe venni az esküvő helyszínét és időpontját. Egy templomi esküvőre például konzervatívabb öltözet illik, míg egy tengerparti esküvőre egy könnyedebb, de még mindig elegáns ruházat ajánlott. Az esti esküvők általában elegánsabb öltözéket igényelnek, mint a nappaliak.

A klasszikus sötét öltönnyel nem lehet mellélőni, ezt viselheted nyakkendővel vagy anélkül. Ehhez egy tiszta, vasalt fehér ing elegáns és időtálló választás. Ha a dress code megengedi, választhatsz egy stílusos nyakkendőt, amely illik az öltönyhöz és az eseményhez. Az esküvők hosszúak lehetnek, ezért fontos, hogy kényelmes, de elegáns cipőt viselj. Nyári szezonban az öltöny lehet világosabb is, klasszikus színek a szürke, a kék bizonyos árnyalatai, a bézs is.

Természetesen nem csak a ruhadarabok kiválasztására kell hangsúlyt fektetni. Ügyelj a hajad és a szakállad rendezettségére, az öltözéked pedig tiszta és vasalt legyen.
Végül, de nem utolsósorban mindig tartsd szem előtt, hogy az öltözéked tiszteletteljes és az alkalomhoz illő legyen. Az esküvő az ifjú pár napja, ezért fontos, hogy az megjelenéseddel hozzájárulj az esemény ünnepélyességéhez és szépségéhez.

Mit érdemes magára ölteni a hölgyeknek?

A nők szettje egy picit több gondolkodást igényel, mint a férfiaké. Az ünnepélyesség és elegancia mellett arra is oda kell figyelni, hogy megfelelően illendő legyen, különösen, ha templomi esküvőre is sor kerül. 

Lássuk, a nők esetében mit jelentenek a dress code-ok! Fontos tudnod, hogy nincs külön „női dress code”, a férfiak számára megszabott öltözékhez kell igazodnod.

  • Ha a meghívóban „fekete nyakkendő” (Black Tie) van megadva, akkor egy hosszú estélyi ruhát illik felvenned. Egy ilyen alkalomra elegáns és formális ruha az elvárás, amely lehetőleg sötét és mély (de nem fekete!) színekben pompázik, és jól illenek hozzá a formális kiegészítők, mint például egy szép nyaklánc és elegáns táska. 
  • Ha a dress code „fekete nyakkendő választható” (Black Tie Optional) vagy „formális”, akkor az  elegáns koktélruha vagy egy hosszú ruha a legjobb választás. Az ilyen eseményeken a nők viselhetnek nadrágkosztümöt is. 
  • Amennyiben a meghívóban „koktél” (Cocktail Attire) szerepel, koktélruha vagy szoknya-blúz kombináció ajánlott. Az ilyen öltözékek lehetnek színesek és játékosabbak, de mindig maradjanak elegánsak és az alkalomhoz illőek. 

Ha nincs megadva dress code, akkor a helyszín és az időpont a két leginkább mérvadó kiindulópont. Templomi esküvőre visszafogottabb szett illik, míg más helyszínen a sportos eleganciának is lehet helye. A templomban alapelvárás, hogy takard el a vállad, a dekoltázsod, és a ruhád legalább térdig érjen. 

A selyem, szatén, csipke vagy bársony mindig jó választás egy esküvőre. A sötétebb, elegáns színek és visszafogott minták általában megfelelőbbek, de egy tavaszi vagy nyári esküvőnél bátran választhatsz világosabb, pasztell árnyalatokat is. Szabadtéri vagy változó időjárás esetén érdemes rétegesen öltözni, hogy a nap folyamán kényelmesen érezd magad, ehhez jó kiegészítő egy blézer vagy stóla. Ne feledd, hogy a megjelenésed tükrözi a tiszteletedet az ifjú pár iránt, és hozzájárul az esemény hangulatához!

Kerüld a fehér színt, hiszen ez a menyasszony színe, illetve feketét, pirosat sem illik viselni. Fontos továbbá az is, hogy ne öltözd túl a menyasszonyt! Az esküvő az ifjú pár napja, ne vond el a figyelmet róluk.

A kiegészítőkről se feledkezz meg! Egy elegáns ékszer, stílusos táska vagy egy csinos sál hozzáadhat az összhatáshoz, de fontos, hogy azért ne ess túlzásokba. Mindig tartsd szem előtt, hogy az öltözéked az esemény ünnepélyességét tükrözze, és harmonizáljon a többi vendég öltözékével. Az esküvőn az elegáns és természetes megjelenés a legjobb. A túlzott smink és az extravagáns frizura szintén elvonhatja a figyelmet az esemény ünnepélyességéről. 

Mit vegyenek fel a gyerekek?

A gyerekek számára az elegancia és a kényelem egyaránt fontos. A kislányoknak egy szép, ünnepélyes ruha, például egy csinos fodros vagy csipkés ruha tökéletes választás lehet, amelyet kényelmes cipővel és egyszerű kiegészítőkkel lehet ünnepibbé tenni. A kisfiúknak elegáns öltöny, vagy egy sötét nadrág, fehér ing és nyakkendő kombinációja ajánlott, kényelmes cipővel. Fontos, hogy a gyerekek ruhája tiszta, rendezett és az alkalomhoz illő legyen, de ne akadályozza őket a játékban és a szabad mozgásban.

Érdemes előre tervezni!

Az esküvők dátumát rendszerint nagyon korán lehet tudni, érdemes előre kitalálni, hogy pontosan mit öltesz majd magadra. Így nem érhetnek meglepetések, amikor a gardrób előtt állva néhány órával a kezdés előtt azon gondolkozol, mi illene a fehér ingedhez, amit még ki is kellene vasalni.

Bár nem a vendégeken van a hangsúly ezen a napon, a meghívottak is nagyon fontos részei ennek a nem mindennapi eseménynek. Neked ez egy délután/este tele ünnepléssel és örömmel, de a pár számára ez a nap, amikor örök hűséget esküdnek egymásnak – és aminek a fotóit évtizedekig megőrzik!