A férfi és a nő egybekelésének ősidők óta kultikus jelentősége van. Koronként, vallásonként, nemzetenként, de akár tájegységenként eltérő szokások kötődnek ehhez az ünnepséghez.

Összeszedtük a listába 11 legismertebbet.

1. Eljegyzési és karikagyűrűk viselése
gyűrű A gyűrűfelhúzásának és viselésének két közismert módja van. Régi hagyomány szerint az eljegyzés alkalmával a pár jobb kézre húzta fel egymásnak a karikagyűrűt és később az esküvő napján került át a szív felőli, baloldalra. A magyar hagyományok szerint, a menyasszony az eljegyzéskor kísérő gyűrűt is kaphatott, ez egy díszesebb gyűrű volt, ami a karikát kísérte. Akinek ilyen is volt a kezén, arról tudni lehetett, hogy komolyak a vőlegény szándékai.  Míg a nőknél kísérőgyűrű, addig a férfiaknál „divat” volt az esküvői pecsétgyűrű viselése. Napjainkban a lánykérés egy jegygyűrűvel történik és csak az esküvő napján húzza fel a házaspár a karikagyűrűket.
2. Menyasszony kikérés
A hagyomány szerint a fiús család elment a lányos házhoz és a vőfély segítségével kikérték a leendő feleséget. Ma is szeretik a párok beépíteni, ezt a régi szép szokást az esküvőjük menetébe, annyi különbséggel, hogy az eseték nagy részében a rendezvényhelyszínen történik meg a kikérés. A menyasszony és a vőlegény vendégei egymással szemben lévő oldalra állnak, a hozzátartozójuk mögé. A vőfély vagy a ceremóniamester pedig elkéri a menyasszonyt a családjától és átadja a szerelmének. A szokás úgy tartja, hogy kikéréskor a lányos család elhúzta, elviccelte a menyasszony kiadását.
  • Először kismenyasszonyt (kislányt fehér ruhában),
  • másodszor bolond menyasszonyt (férfi nőnek öltözve),
  • harmadszor pedig az igazit adta ki.
3. Az első találkozáson
first look (a kép forrása: freepik.com)
A vőlegény és a menyasszony első találkozása mindig fontos esemény a szerelmesek nagy napján, hiszen még egyikük sem látta a másikat a ruhában. A „first look”, vagyis az első pillantás megörökítését érdemes kérni a fotóstól is. A menyasszonyi ruha kiválasztásához is tartozik egy babona. A vőlegény nem láthatja a házasságkötés előtt a ruhát. Ez visszavezethető azokra az időkre, amikor még a szülők döntésén múlt a házasság, és sokszor a két fél nem is ismerte egymást az esküvő napjáig. Abban hittek, hogy a házasságkötés sikeressége múlik azon, ha a férjjelölt nem látja idő előtt a ruhát, és a menyasszonyt sem. Féltek attól, hogy ha ez megtörténik, és nem tetszik neki, akkor esetleg megszökik. A babonának ez a része ma már nem él, hiszen szabad párválasztás van, de a nagytöbbség megtartja a szokásnak azt a részét, hogy a ruhát csak aznap láthatja a vőlegény. Emiatt várják a szerelmesek olyan nagy izgalommal az első pillanatot, amikor meglátják egymást. Az első találkozás alkalmával a vőlegény átadja a menyasszonynak a csokrot és az arajelölt pedig viszonzásképp a virágkitűzőt.
4. Búcsúztató
Hasonló esküvői szokás a búcsúztató is, ami szorosan összefügg a kikéréssel. A vőlegény kikéri lányt, erre engedélyt kap és ezt követően minkét fél elbúcsúzik a saját családjától, barátaitól és elkezdik közös életüket, elindulnak a házasságkötésre. Ez mindig nagyon megható pillanata nagy napnak.
5. Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék
kék menyasszony
(kép forrása: freepik.com)
A babona úgy tartja, hogy a kézfogón ezt a 3 dolgot kell viselnie a leendő feleségnek, ha boldog házasságot szeretne.
De nézzük csak, mit is jelképeznek ezek.
  • Valami régi: A menyasszony hajadon éveit jelenti, a múltat, a család női felmenőitől kapott sok tanácsát és útravalóját. Viselheti ezt ékszerként, hajdíszként, vagy akár az édesanyjától örökölt fátyolként.
  • Valami új: Jelenti az elkövetkező új és boldog közös életszakaszt az életünkben. Bármi lehet új, amit visel, és direkt az esküvőre vásárolta. pl. ruha, cipő, de akár a gyűrű is.
  • Valami kölcsön: A kölcsönkapott dolog jelképezi azt, hogy a család és barátok segítségét elfogadja és a későbbiekben is mellette lesznek és segítenek, ha szükséges. Kölcsöndolgot mindig megházasodott nőtől kell kérni és kapni a nagy napra. Ez is lehet egy ékszer vagy akár egy harisnyakötő is, bármilyen pici tárgy, ami viselhető.
  • Valami kék: A hűség és a tisztaság, és az örök boldogság jelképe. Általában harisnyakötőn jelenítik meg a menyasszonyok ezt a színt, de lehet bármi. pl cipő, szalag vagy akár a virágcsokor is.
6. Koszorúslányok
koszorúslányok
(kép forrása: freepik.com)
Ők a menyasszonyhoz legközelebb álló lányok, általában a barátnők közül kerülnek ki. Feladatuk a segítségnyújtás és tehermentesítés. Az esküvői előkészületekben is nagy szerepet tölthetnek be, a menyasszony jobb kezei. Ők szervezik a lánybúcsút is. Egyforma ruhát és kiegészítőt viselnek. Az ókorra visszavezethető a koszorúslányok szerepe, már akkor is jelen voltak az ara mellett. Akkor a leendő feleség védelmét kellett biztosítaniuk. Azt tartottak, hogy olyan ruhában kellett lenniük, ami összezavarta a rossz szellemeket.
7. Csokordobás
csokordobás A menyasszonyi csokor a boldogság jelképe, amit a házasságkötés előtt kap a vőlegénytől. Amikor vége a szertartásnak, a boldogság már megvan, ezért nincs szükség a csokorra. A szertartást követően, a tradíció szerint, az újdonsült feleségnek el kell dobnia a násznép közül összesereglett hajadon lányoknak. Aki elkapja, az fog a leghamarabb házasodni, akár a következő évben.
8. Menyasszonyrablás
Lényege, hogy a násznép férfi tagjai a vőlegény figyelmét kicselezve, tánc közben elrabolják az újdonsült feleséget. A vőfély vagy ceremóniamester ekkor vicces szankciót szab ki a rablókra, a férjnek pedig teljesítenie kell a csibész vendégek feladatait. Ha ezekben helytáll, akkor visszakaphatja szeretett párját.
9. Fekete, fehér és piros tilos!
A násznép hölgy tagjainak a következő színeket nem illik viselni. Ezeket az íratlan esküvői etikett szabja meg.
  • Feketét ne, mert a gyász színe. Sokak negatív dolgokra asszociálnak ennek láttán. Örüljünk ezen a napon, viseljünk színeket.
  • Fehéret ne, ezt hagyjuk meg a menyasszonynak! Hadd tündököljön ebben csak Ő a nagy napon.
  • Pirosat ne, mert ez az új asszony színe. Elég kellemetlen, ha éjfél után a piros ruhás lányok között nehezen találjuk meg az ünnepeltet.
Ha ennek a 3 színnek a viselését kerüljük az esküvőn, akkor nem érhet minket kellemetlenség.
10. Tortaszeletelés
A házaspárnak egyszerre kell felvágnia a tortát, ketten fogják meg a kést. A babona úgy tartja, az lesz a kapcsolatban az irányító, akinek a keze van felül a kés megfogása közben. A vőfély vagy ceremóniamester ezt a pillanatot humorosan ki is hirdeti a násznép tagjainak.
+1 Menyasszonytánc és újasszonytánc
menyasszony tánc
(kép forrása: freepik.com)
A menyasszonytánc, az utolsó tánca a menyasszonynak az esküvői ruhában. Még éjfél előtt zajlik, hiszen éjfél után már átöltözve, újasszonyként és újemberként térnek vissza a násznéphez. Eladó a menyasszony! Hangzik a felkiáltás és egymást váltva megtáncoltatja a násznép és az „útravalónak” szánt pénzt berakják egy kosárba vagy dobozba. Az újasszonyi ruha a hagyomány szerint piros vagy bordó. Amikor visszatérnek a táncparkettre, a násznép asszony tagjai körbetáncolják az arát, jelezve, hogy befogadták a körükbe.Bár sok szokás jelentésében és tartalmában átalakult az idők során, de elmondható, hogy még ma is a NAGY NAP részét képezik és a párok előszeretettel színesítik velük esküvőjüket.