Kit? Mit? Mikor?

Az esküvőszervezés egy hosszú folyamat.

Érdemes minél több időt rászánna, ha nem szeretnénk kapkodni és válogatni akarunk a szolgáltatók között (mert hamar betelnek a szabad időpontjaik).

 

Az esküvőszervező idővonalat is ezzel az egy éves intervallummal terveztük meg, bízunk benne, hogy egy támpontot nyújthat azoknak, akik most kezdik el a NAGY NAPJUK szervezést.  

12 hónappal az esküvő előtt

Időpont kiválasztása

Az illetékes anyakönyvvezetőt kell megkeresni és nála kell bejelenteni a házasságkötési szándékot. Ha ennek semmilyen jogi akadálya nincsen, akkor lehet egyeztetni időpontot.

Sokan konkrét dátumhoz ragaszkodnak, pl. a megismerkedés dátuma, mások viszont egy adott hónapot, esetleg évszakot választanak ki és a „kapott” időpont köré építik fel az esküvőjüket.

A polgári ceremóniának általában meg kell előznie az egyházi házasságkötést. Ha megvan a dátum, utána lehet felkeresni az egyházat, esetleg szertartásvezetőt.

12 hónappal az esküvő előtt
12 hónappal az esküvő előtt

Vendéglista összeírása

Az eljegyzést követően elkezdődik a szervezés. Első teendők egyike a vendéglista összeírása. Ez alapján válik láthatóvá, hogy hány fővel kell kalkulálni, ez befolyásolja a hely keresést, és a legfőképpen a költségvetést. 

Érdemes egy bővebb listát írni, és olyan helyet keresni, ahol biztosan elfér az egész násznép, aztán idővel, ha szűkséges, szűkíteni könnyebb a leendő meghívotti körön.

12 hónappal az esküvő előtt
12 hónappal az esküvő előtt

Helyszín lefoglalása

A helyszín lefoglalása az első teendők egyike. Ha kialakult a végleges a vendéglista, látható, hogy mekkora helyszínre van szükség.

Sok szempontot kell figyelembe venni a helyszín keresésekor. Kihelyezett házasságkötés lesz-e, szükséges-e ehhez helyszín az területen, rendelkezzen-e szállással? Étterem legyen, vagy külön rendezvényhelyszín? Az étteremben van-e külön terem, vagy esküvő esetére az egész a násznépé?

Melyik településen legyen? Fontos kérdés ez is, ha a párok nem egy helyen születtek.

És nem utolsó szempont az egy főre jutó költség ára. Ebbe az összegbe mi tartozik bele.

Az esküvői helyszínek különböző csomagokat kínálnak a párok részére. Érdemes ezek között tájékozódni a szerződéskötés előtt.

12 hónappal az esküvő előtt
10-11 hónappal az esküvő előtt

Főbb szolgáltatók lefoglalása

 • Vőfély, ceremóniamester
 • zenekar
 • fotós
 • videós

Ha nincs konkrét elképzelés, hogy kivel szeretnénk együtt dolgozni, akkor meg kell ismerni a szolgáltatói szolgáltatói kört. Célszerű először az esküvői helyszínhez közel levő szolgáltatókat sorba venni, hiszen számukra nem kell a munkadíjon felül utazási költséget fizetni.  

Tájékozódni tudunk internetes keresőből, youtuberól, és nagy segítség lehet a közösségi oldal esküvőszervezős csoportjaiban olvasható ajánlások is. Nagy segítséget jelenthetnek az évente megrendezésre kerülő esküvő kiálltások is, ahol sok szolgáltató bemutatkozik munkájával.

Kérjünk be több árajánlatot.

10-11 hónappal az esküvő előtt
7-9 hónappal az esküvő előtt

Menyasszonyiruha beszerzése

A menyasszonyok számára a legkedvesebb szervezési fázis a ruha kiválasztása.

Itt a következő kérdésben kell döntést hozni: Varratás, készen vásároljuk vagy bérlés lesz? Ha vásárlás, akkor szalonból vagy másodkézből?

Ha bérelve lesz a ruhát, akkor mindenképpen időben le kell foglalni, nehogy éppen az álomruha legyen már foglalt az esküvő hétvégéjén. Varratás esetében is időt kell rá szánni, hónapokkal korábban fel kell keresni a készítőt, egyeztetni vele az elképzeléseket. A ruha elkészítése néhány hetet fog igényelni.  

7-9 hónappal az esküvő előtt
6-8 hónappal az esküvő előtt

Egyéb szolgáltatok lefoglalása

 • Fodrász, sminkes
 • Dekoros, virágkötő
 • Cukrász

Ezek azok a szolgáltatók, akiket ugyancsak érdemes lefoglalni időben, de nem kell elsők között. ilyenkor elegendő számukra az elképzelést elmondani, a pontosítás és véglegesítés majd később, az esküvő közeledtével fog megtörténi.

Itt is fontos a tájékozódás. 

6-8 hónappal az esküvő előtt
4-5 hónappal az esküvő előtt

Meghívók rendelése

A meghívókat érdemes a nagy nap előtt 2-3 hónappal kiosztani. A kiválasztásra, véglegesítésre és elkészítésre is időt kell szánni.  

A pároknak általában van egy kialakult elképzelésük, hogy milyen stílusú esküvőt szeretnének és gyakran ehhez választanak meghívót.

A meghívó készítő cég számára előre jelezhető, ha a vacsorára más kiegészítőre is szükség lesz. pl. menük, ültetőtabló, ültetőkártya, köszönőajándékok. De ezek számának véglegesítése elég az esküvőt megelőző 1 hónapon belül, hiszen a végleges névsort csak a visszajelzéseket követően lehet kialakítani. Az ültetési rend és az asztalszám is ennek függvényében alakul.

4-5 hónappal az esküvő előtt
2 hónappal az esküvő előtt

Karikagyűrűk megvásárlása

A gyűrűket lehet készen venni vagy csináltatni (általában ez a gyakoribb). A legtöbb ötvösüzletben egy méretben találhatóak a fazonok és abból választva méretre készítik el a gyűrűt. Ennek ideje átlagosan 3-4 hét szokott lenni.

Érdemes esküvő előtt 2-3 héttel utoljára felpróbálni az akkor már hetek, vagy hónapok óta szekrényben tárolt gyűrűket. Sokszor előfordul, hogy az esküvőszervezés izgalmában változik a méret, kicsi vagy éppen nagy lesz a gyűrű, aztán lehet rohanni ismét az ötvöshöz a méretmódosítás miatt. 

2 hónappal az esküvő előtt
1-2 hónappal az esküvő előtt

Öltöny és kiegészítők megvásárlása

 

 • Ékszerek
 • Cipők
 • Alsóneműk, harisnya, harisnyatartó

Az öltöny megvásárlása egyszerűbb dolog, mint a menyasszonyi ruha. Sok üzletben árulnak, és ott akár rá is szabják a vevőre. Ha a varratás mellett dönt a leendő férj, az több időt jelent, de maximum pár hetet.

Az öltözék kiegészítőinek a megvásárlása a szervezési folyamat alatt bármikor megtörténhet, de ennél későbbre nem érdemes hagyni, csak plusz stressz okoznak a nagy nap közeledtével. Ha megtaláljuk a számunkra megfelelőt, akkor érdemes azonnal megvenni. Az utolsó 1 hónapra már ne maradjon apróságok beszerzése, mert akkor a végső egyeztetéseké lesz a főszerep. A kapkodásban és az izgalomban elfelejtkezhetünk valamiről.

1-2 hónappal az esküvő előtt
1 hónappal az esküvő előtt

Köszönetajándékok, esküvői kiegészítők megrendelése

Ha nagyjából fixálódik a vendéglista, körvonalazódik az ültetési rend, akkor meg lehet rendelni a köszönetajándékokat és ehhez kapcsolódóan az esküvői kiegészítőket.

Ilyen kiegészítők az asztalszámok, menühengerek, ültetőkártyák, és a köszönetajándékok.

A szülőköszöntő ajándékokat is érdemes kitalálni és megrendelni ebben az időszakban. Megkönnyíti a beszerzést, ha egy korábban szerződött szolgáltató készíti ezeket is. pl. az örömanyáknak csokrot a virágkötő fogja készíteni, a meghívós a köszönőajándékokat az egyéb kiegészítők mellett. Ezzel lerövidül a beszerzési folyamat, időt spórolunk.

1 hónappal az esküvő előtt
2 héttel az esküvő előtt

A véglegesítések időszaka

 • Ülésrend készítése.
 • Bevonuló zene kiválasztása.
 • Utolsó egyeztetések a szolgáltókkal.

 

Az utolsó 2 hétre semmi olyan ne maradjon, aminek hiánya döntően befolyásolná az esküvő megrendezését.

Ebben az időszakban kéri minden szolgáltató az utolsó egyeztetést, ha van rá lehetőség személyesen.

2 héttel az esküvő előtt
Aznap!

+1. Élvezd ki minden percét!

Nagyon elcsépelt dolog, de ez a nap csak a párról szól és örök emlék marad. A sok izgalom közepette meg kell próbálni átélni és kiélvezni minden percét. A hivatalos ceremónia után a szórakozásé legyen a főszerep. Ha a pár jól érzi magát, a násznép is úgy fogja. 🙂

Aznap!