Kit? Mit? Mikor?

Az esküvőszervezés egy hosszú folyamat.Érdemes minél több időt rászánna, ha nem szeretnénk kapkodni és válogatni akarunk a szolgáltatók között (mert hamar betelnek a szabad időpontjaik).Az esküvőszervezés lépései idővonalat is ezzel az egy éves intervallummal terveztük meg, bízunk benne, hogy egy támpontot nyújthat azoknak, akik most kezdik el a NAGY NAPJUK szervezést.  

Az esküvőszervezés lépései

 
Időpont kiválasztása

Az illetékes anyakönyvvezetőt kell megkeresni és nála kell bejelenteni a házasságkötési szándékot. Ha ennek semmilyen jogi akadálya nincsen, akkor lehet egyeztetni időpontot.
Sokan konkrét dátumhoz ragaszkodnak, pl. a megismerkedés dátuma, mások viszont egy adott hónapot, esetleg évszakot választanak ki és a „kapott” időpont köré építik fel az esküvőjüket.
A polgári ceremóniának általában meg kell előznie az egyházi házasságkötést. Ha megvan a dátum, utána lehet felkeresni az egyházat, esetleg szertartásvezetőt.


Vendéglista összeírása

Az eljegyzést követően elkezdődik a szervezés. Első teendők egyike a vendéglista összeírása. Ez alapján válik láthatóvá, hogy hány fővel kell kalkulálni, ez befolyásolja a hely keresést, és a legfőképpen a költségvetést. 
Érdemes egy bővebb listát írni, és olyan helyet keresni, ahol biztosan elfér az egész násznép, aztán idővel, ha szűkséges, szűkíteni könnyebb a leendő meghívotti körön.

 

Helyszín lefoglalása

A helyszín lefoglalása az első teendők egyike. Ha kialakult a végleges a vendéglista, látható, hogy mekkora helyszínre van szükség.
Sok szempontot kell figyelembe venni a helyszín keresésekor. Kihelyezett házasságkötés lesz-e, szükséges-e ehhez helyszín az területen, rendelkezzen-e szállással? Étterem legyen, vagy külön rendezvényhelyszín? Az étteremben van-e külön terem, vagy esküvő esetére az egész a násznépé?
Melyik településen legyen? Fontos kérdés ez is, ha a párok nem egy helyen születtek.
És nem utolsó szempont az egy főre jutó költség ára. Ebbe az összegbe mi tartozik bele.
Az esküvői helyszínek különböző csomagokat kínálnak a párok részére. Érdemes ezek között tájékozódni a szerződéskötés előtt.
(tipp: Fekete FarmPark HillBetekincs étteremSemann étterem)

 
Főbb szolgáltatók lefoglalása

-Vőfély, ceremóniamester
-zenekar
-fotós
-videós
Ha nincs konkrét elképzelés, hogy kivel szeretnénk együtt dolgozni, akkor meg kell ismerni a szolgáltatói szolgáltatói kört. Célszerű először az esküvői helyszínhez közel levő szolgáltatókat sorba venni, hiszen számukra nem kell a munkadíjon felül utazási költséget fizetni.  
Tájékozódni tudunk internetes keresőből, youtuberól, és nagy segítség lehet a közösségi oldal esküvőszervezős csoportjaiban olvasható ajánlások is. Nagy segítséget jelenthetnek az évente megrendezésre kerülő esküvő kiálíltások is, ahol sok szolgáltató bemutatkozik munkájával.
Kérjünk be több árajánlatot.

 
Menyasszonyi ruha beszerzése

A menyasszonyok számára a legkedvesebb szervezési fázis a ruha kiválasztása.
Itt a következő kérdésben kell döntést hozni: Varratás, készen vásároljuk vagy bérlés lesz? Ha vásárlás, akkor szalonból vagy másodkézből?
Ha bérelve lesz a ruhát, akkor mindenképpen időben le kell foglalni, nehogy éppen az álomruha legyen már foglalt az esküvő hétvégéjén. Varratás esetében is időt kell rá szánni, hónapokkal korábban fel kell keresni a készítőt, egyeztetni vele az elképzeléseket. A ruha elkészítése néhány hetet fog igényelni.  

 
Egyéb szolgáltatok lefoglalása

-Fodrász, sminkes
-Dekoros, virágkötő
-Cukrász
Ezek azok a szolgáltatók, akiket ugyancsak érdemes lefoglalni időben, de nem kell elsők között. ilyenkor elegendő számukra az elképzelést elmondani, a pontosítás és véglegesítés majd később, az esküvő közeledtével fog megtörténni.
Itt is fontos a tájékozódás. 

 
Meghívók rendelése

meghívókat érdemes a nagy nap előtt 2-3 hónappal kiosztani. A kiválasztásra, véglegesítésre és elkészítésre is időt kell szánni.  
A pároknak általában van egy kialakult elképzelésük, hogy milyen stílusú esküvőt szeretnének és gyakran ehhez választanak meghívót.
A meghívó készítő cég számára előre jelezhető, ha a vacsorára más kiegészítőre is szükség lesz. pl. menük, ültetőtabló, ültetőkártya, köszönőajándékok. De ezek számának véglegesítése elég az esküvőt megelőző 1 hónapon belül, hiszen a végleges névsort csak a visszajelzéseket követően lehet kialakítani. Az ültetési rend és az asztalszám is ennek függvényében alakul.

 

Karikagyűrűk megvásárlása

A gyűrűket lehet készen venni vagy csináltatni (általában ez a gyakoribb). A legtöbb ötvösüzletben egy méretben találhatóak a fazonok és abból választva méretre készítik el a gyűrűt. Ennek ideje átlagosan 3-4 hét szokott lenni.
Érdemes esküvő előtt 2-3 héttel utoljára felpróbálni az akkor már hetek, vagy hónapok óta szekrényben tárolt gyűrűket. Sokszor előfordul, hogy az esküvőszervezés izgalmában változik a méret, kicsi vagy éppen nagy lesz a gyűrű, aztán lehet rohanni ismét az ötvöshöz a méretmódosítás miatt. 

 

Öltöny és kiegészítők megvásárlása

-Ékszerek
-Cipők
-Alsóneműk, harisnya, harisnyatartó
Az öltöny megvásárlása egyszerűbb dolog, mint a menyasszonyi ruha. Sok üzletben árulnak, és ott akár rá is szabják a vevőre. Ha a varratás mellett dönt a leendő férj, az több időt jelent, de maximum pár hetet.
Az öltözék kiegészítőinek a megvásárlása a szervezési folyamat alatt bármikor megtörténhet, de ennél későbbre nem érdemes hagyni, csak plusz stressz okoznak a nagy nap közeledtével. Ha megtaláljuk a számunkra megfelelőt, akkor érdemes azonnal megvenni. Az utolsó 1 hónapra már ne maradjon apróságok beszerzése, mert akkor a végső egyeztetéseké lesz a főszerep. A kapkodásban és az izgalomban elfelejtkezhetünk valamiről.

 

Köszönetajándékok, esküvői kiegészítők megrendelése

Ha nagyjából fixálódik a vendéglista, körvonalazódik az ültetési rend, akkor meg lehet rendelni a köszönetajándékokat és ehhez kapcsolódóan az esküvői kiegészítőket.
Ilyen kiegészítők az asztalszámok, menühengerek, ültetőkártyák, és a köszönetajándékok.
A szülőköszöntő ajándékokat is érdemes kitalálni és megrendelni ebben az időszakban. Megkönnyíti a beszerzést, ha egy korábban szerződött szolgáltató készíti ezeket is. pl. az örömanyáknak csokrot a virágkötő fogja készíteni, a meghívós a köszönőajándékokat az egyéb kiegészítők mellett. Ezzel lerövidül a beszerzési folyamat, időt spórolunk.

 

A véglegesítések időszaka

Az illetékes anyakönyvvezetőt kell megkeresni és nála kell bejelenteni a házasságkötési szándékot. Ha ennek semmilyen jogi akadálya nincsen, akkor lehet egyeztetni időpontot.
Sokan konkrét dátumhoz ragaszkodnak, pl. a megismerkedés dátuma, mások viszont egy adott hónapot, esetleg évszakot választanak ki és a „kapott” időpont köré építik fel az esküvőjüket.
A polgári ceremóniának általában meg kell előznie az egyházi házasságkötést. Ha megvan a dátum, utána lehet felkeresni az egyházat, esetleg szertartásvezetőt. Ülésrend készítése.
Bevonuló zene kiválasztása.
Utolsó egyeztetések a szolgáltatókkal.
Az utolsó 2 hétre semmi olyan ne maradjon, aminek hiánya döntően befolyásolná az esküvő megrendezését.
Ebben az időszakban kéri minden szolgáltató az utolsó egyeztetést, ha van rá lehetőség személyesen.Az illetékes anyakönyvvezetőt kell megkeresni és nála kell bejelenteni a házasságkötési szándékot. Ha ennek semmilyen jogi akadálya nincsen, akkor lehet egyeztetni időpontot.
Sokan konkrét dátumhoz ragaszkodnak, pl. a megismerkedés dátuma, mások viszont egy adott hónapot, esetleg évszakot választanak ki és a „kapott” időpont köré építik fel az esküvőjüket.
A polgári ceremóniának általában meg kell előznie az egyházi házasságkötést. Ha megvan a dátum, utána lehet felkeresni az egyházat, esetleg szertartásvezetőt.

 

+1. Élvezd ki minden percét!

Nagyon elcsépelt dolog, de ez a nap csak a párról szól és örök emlék marad. A sok izgalom közepette meg kell próbálni átélni és kiélvezni minden percét. A hivatalos ceremónia után a szórakozásé legyen a főszerep. Ha a pár jól érzi magát, a násznép is úgy fogja. 🙂

 
 

Ezek tehát a saját tapasztalataink alapján összeállított esküvőszervezés lépései.