Te melyiket választanád?

A lánykérést követően elkezdődik az esküvőszervezés. Első dolog eldönteni, hogy milyen stílusú esküvőt szeretnénk, hiszen ez meghatározza a helyszínválasztást, a meghívót, a dekorációt és a szolgáltatókat is.

Inspiráció gyanánt összeválogattuk a főbb dekorációs stílusokat.

 

1. Klasszikus, elegáns

klasszikus esküvői dekoráció

Az esküvői dekorációk között elsőként ezt a stílust kell megemlítenünk. A klasszikus stílus minden időben és a világ bármely pontján megállja a helyét. Ünnepélyes keretet ad az esküvőnek, érdemes ehhez mérten helyszínt keresni a vacsora megrendezéséhez. Tökéletes választás lehet egy semleges falszínű étteremnek a különterme.

Stílusjegyei:

  • Fehér szín és valamilyen szín kombinálása, esetleg fényes csillogás megjelenése a dekorációban.
  • Virágdíszekben megjelenik a kála, az orchidea, a rózsák.
  • Elegáns mécsesek, úszógyertyák, esetleg székszoknya 
Meghívók ebben a stílusban

2. Romantikus, vintage

romantikus  esküvői dekoráció Az elegáns stílusnak egy „lazább” változata a vintage esküvő. Már több, mint egy évtizede hódít hazánkban is. Közkedvelt a menyasszonyok körében, hiszen fiatalos, üde és mégis elegáns. A főszezonban tökéletes választás, a tavaszi és a nyári esküvőkhöz is illik. 

Stílusjegyei:

  • Színekben a púder árnyalatok dominálnak.
  • Virágai: A rózsák, hortenziák, rezgők, boglárkák. Körcsokrok.
  • Befőttes üveg mécsesek, boros üveg vázák, falapok az asztalokon, kalitkák, festőállvány, lampionok, régi bőröndök, régi könyvek használata a dekorációban.
  • A székek szalaggal és/vagy virágdísszel dekorálása.
Meghívók ebben a stílusban:

3. Natúr, rusztikus

romantikus esküvői dekoráció A vintage stílus egy natúrabb, természetközelibb változata. Minden, ami fából készült, régi és vidéki életet idéz. Nem baj, ha valami ütött-kopott, eltört, vagy kicsit szakadt, most új értelmet nyer.

A pajtaesküvőkhöz legjobban illeszkedő dekoráció.

Stílusjegyei:

  • Természetes anyagok és színek.
  • A virágdíszekben bármilyen szín megjelenhet, és bármilyen virág. Jellemzőek a lazára kötött csokrok.
  • Fahordók, falapok, raklapok, szalmabála, régi képek, festőállvány, befőttesüveg mécsesek a dekorációban.
Meghívók ebben a stílusban:

4. Bohém, laza

bohém  esküvői dekoráció A bohém esküvő laza, könnyed és kötetlen. Nincsenek szabályok, nincsenek szoros stíluskeretek, amit tartani kell. Több stílus keveredéséből alakult ki ez az irányzat. A rusztikus, a vintage és a greenary keveréke. Helyszínválasztáskor egyetlen szempontot érdemes figyelembe venni, hogy minél egyszerűbb és szabadabb legyen a hely. A beltéri mellett, a kültéri helyszín is jó döntés lehet, ha az időjárás megengedi.

Stílusjegyei:

  • Színekben lehet teljesen pasztelles, natúr színvilág, de ennek az ellentétje is, a hippis színkavalkád.
 
  • Virágdíszekben megjelennek a réti virágok, a pampa fű, a búzakalász, flamingó, rózsák. Bármilyen virág, ami színben harmonizál. Madártollakkal díszített kompozíciók. Légies, könnyed, laza legyen minden.
  • Menyasszonynak virágkoszorú fejdísz.
  • Régi szőnyegek, lámpások, szalagok, csipke anyagok kombinálása.
  • Az a szabály, hogy nincs szabály!
Meghívók ebben a stílusban:

5. Greenery

greenery  esküvői dekoráció A rusztikus stílusból nőtte ki magát. A natúr, természetes dekorációnak a legfőbb ékességei a zöld növények, viszont ezek töménytelen mennyiségben visszaköszönnek az esküvőn. Pajtaesküvőhöz jó választás.

Stílusjegyei:

  • Színekben a zöld a domináns, mellette megjelenik a fa szín árnyalatai és a fehér.
  • Virágok: fehér rózsa
  • Zöld növények virágai: eukaliptusz, olajág, pálmafajták. Sűrűn tömött asztalközép levélszőnyeg az asztalokon, közé néhány színes virág beszúrva. Esetleg tányérba fektetett zöld ágacska.
  • Semleges színű, arany, esetleg üveg mécsestartók/gyertyatartók, zöld növénnyel körbetekert aranykarika falidíszek, arany színek visszafogott használata pl. arany keretben az asztalszámok használata a dekorációban.
  • Fa, esetleg arany székek
Meghívók ebben a stílusban:

 

6. Modern, geometrikus

modern  esküvői dekoráció Az utóbbi néhány évben jelent meg a dekorációban ez a vonal. Az elegáns – és a greenery stílust ötvözi mértani alakzatokkal. Két irányvonal a jellemző. Az egyik, ha teljesen elviszi elegáns felé, akkor egy modern, letisztult stílusú teremben harmonikusan mutat. A másik, ha a natúr greenery vonalat választják, akkor egy régi épületben, vagy pajtában is jól néz ki.

Stílusjegyei:

  • Arany és a natúr színek keverése. Minden geometrikus alakzat aranyszínű.
  • Zöld növények sokasága és néhány fehér, valamint halvány pasztellszínű virág.
  • Elegáns mécsesek, úszógyertyák, esetleg székszoknya
 
Meghívók ebben a stílusban:

 

7. Népies

magyaros  esküvői dekoráció Minden nemzetnek megvannak a saját stílusjegyei. Akik a hagyományőrzés jegyében képzelik el az esküvőjüket, azok választják ezt a dekorációt. Az elegáns stílus ötvöződik a népi motívumokkal.  Helyszínnek egy étterem különterme, de akár egy rendezvénysátor is jó választás. Ajánlatos vagy semleges falszínű helyet keresni, hiszen a dekoráció lehet színesebb, ha a kalocsai mintásra esik a választás, vagy egy hagyományőrző étterem még hangulatosabbá teszi a vacsorát.

 

Stílusjegyei:

  • Fehér szín és valamilyen szín kombinálása tájegységi mintától függően. pl. kékfestősnél adott a csak kék szín, magyar népmesés bordós színnel, de egy kalocsainál az ismert népi hímzés minden színe és motívuma visszaköszönhet az ültetőkártyán, menüháromszögeken.
  • Virágdíszekben a kiválasztott stílushoz igazodó árnyalatok. A színpaletta igen széles.
  • A klasszikus elegáns fehér asztalterítő és a székszoknya megjelenhet.
 
Meghívók ebben a stílusban:

8. Tematikus

őszi  esküvői dekoráció Vannak párok, akik úgy képzelik az esküvőjüket, hogy egy közös hobbihoz, vagy éppen az aktuális évszakhoz illően szervezik. Ezt a stílust emiatt behatárolni szinte lehetetlen. Minden szín és stílus találkozhat, ami még inkább kiemeli az elképzelésüket.

Sokan szerveznek közös zenei stílus mentén esküvőt (pl. bakelit lemez tányéralátétek, kották, hangjegyekkel ellátott dekor elemek, meghívó. 

Az esküvői szezon egyre kitolódott, már nem csak a nyári időszakot tekintjük szezonnak, hanem a párok az év bármelyik szakában szívesen tartják menyegzőjüket. Egyre trendibbé vált az évszakok megjelenítése a dekorációban.  Lehet nyári-tóparti-sátras, tavaszi-virágos-vintage, őszi-rusztikus a lehulló levelek színeivel vagy fenyőfadíszes-tobozos karácsonyi csillogást idéző téli esküvő.

 

Meghívók ebben a stílusban: 

 

A képek forrása: pinterest.com