1. Kezd el a szervezést időben

Óra Talán a legfontosabb dolog, hogy időben kezd el a szervezést. Ha jóval  a nagy nap előtt el kezded a szervezést nagyobb az esélye, hogy a kiválasztott szolgáltatóknak szabad lesz az időpont, így lehetőséged lesz az ár-érték arányban a számodra legmegfelelőbbet megtalálni. Az kellékek beszerzésével is hasonló a helyzet, ha a végére hagyod sok esetben kell feláras szolgáltatásokat igénybe venned, hogy biztos időben megkapd. Sokan rendelnek meg külföldről kiegészítőket, amiknek az ára töredéke az itthoni áraknak, azonban a szállításuk akár  2-3 hónap is lehet, így ha ezzel szeretnél költséget csökkenteni itt is időben lépnek kell. Ha mindent időben elintézel, nem kell az esküvő előtt kapkodnod és nyugodtan készülődhetsz a életed egyik legfontosabb napjára.

 

2. Vásárolj menyasszonyi ruhát másodkézből!

Sok menyasszony vásárolja meg szalonkiárusításon vagy másodkézből a ruháját és esküvő után ezeket árulni kezdi töredék áron. Ami plusz költség lehet ebben az esetben a varrónő-, és a tisztító díja, de még így több tízezer forintot nyerünk, mintha a bérlést választanánk. 

Az egyedileg varratott menyasszonyi ruhák általában közel azonos összegben vannak, mint a bérelt.

 

3. Válassz dj-t vagy kisebb zenekart

A zene választásánál pénztárcabarát, ha minél kevesebb fős zenekart vagy esküvői DJ-t választunk.  A sok fős zenekarok nagyon hangulatosak, de annyival drágább is a munkadíjuk.

 

4. Vásárolj karikagyűrűt régi ékszerek árából!

A karikagyűrű vásárláson a legjobb spórolási lehetőség, ha a régóta nem használt, sérült ékszereket beszámíttatjuk az vételárba. Ezen is több ezer forintot spórolhatunk meg.

 

5. Szervezd egy napra a fotózást és a szertartást!

A nagy nap szervezésében költséghatékony, ha egy napon tartjuk a fotózást és a szertartást. Így csak egy esküvői csokor, illetve virágkitűző árát kell kifizetnünk, valamint az ünnepi sminket is csak egyszer kell elkészíttetni. A másnapos csokrot gyakran kell frissíttetni virágkötővel vagy akár újat köttetni. Több, mint tizezer forint ezen is megspórolható.

 

6. Gyűjts kuponokat!

Minden évben az ország különböző nagyvárosaiban rendeznek esküvői kiállításokat. Ezekre több okból is érdemes elmenni. Egyrészt személyesen találkozhatunk a szolgáltatókkal, másrészt szinte mindenki azzal próbálja megnyerni a jegyespárokat, hogy kedvezmény kupont osztogat vagy az ott leadott rendelésből ad kedvezményt.

Sőt a belépő gyakran szolgál tombolajegyként is. A rendezvényen van egy tombolahúzás, amin kisorsolják a szolgáltatói felajánlásokat, így esélyünk van akár ingyen is hozzájutni valamelyikhez.

 

7. Bérelj dekorációt!

Egyre több helyen találkozunk a bérlés lehetőségével esküvői dekorációs webshopokon. Míg régen csak a székszoknya bérlése volt bevett dolog, ma már az egyedi ültetőtablón (pl. festőállvány, ablakkeret), mécsestartókon, vázákon át mindent bérelhetünk.

Ez egyrészt olcsóbb, másrészt nem kell bajlódnunk az esküvő utáni tárolásával és eladásával a kelléknek.

 

8. Lépj be esküvős csoportba/fórumra közösségi oldalon!

Az esküvőszervezés megkezdésekor érdemes esküvőszervezős csoportba. Akár sok ezer menyasszonytárs segíthet Neked abban, hogy hol mit találsz meg a legjobb áron. A tájékozódásban hatalmas segítséget nyújtanak ezek a felületek.

 

9. Válassz kettő az egyben szolgáltatót!

Ilyen szolgáltató lehet, ha egy cég végzi a fotós és videós munkát, vagy akár egy személy, mint a szertásvezető-ceremóniamester. Számukra egy utazási költséget kell fizetni, és valószínű, hogy kedvezőbb áron dolgoznak, mintha két helyre szerződnétek.

 

10. Ültetőkárya és köszönetajándék egyben

A poháralátét vagy a csoki is tökéletes választás erre. Ebben az esetben egy dologgal ki tudsz váltani kettőt. A poháralátét köszönetajándékként hazavihető és ültetőként is szolgál. Megspórolod vele az ültetőkártya árát. Hasonló ötlet a mézeskalács, amin a vendégek nevei szerepelnek.